Népszámlálás

2011.03.31. 18:28

Nos, aki Írországban tartózkodik április 10-én, az népszámlálás "áldozata" lesz. Azért írtam "áldozatot", mert még emlékszem gyermekkorom népszámlálására, amikor is egy "egyént" kellett beengednie mindenkinek, aki mindenféle teljesen magánjellegű dolgot kérdezett, feszengő lakóktól... Mi meg éppen most érkeztünk, aztán már is beszámlálnak - picit aggódtunk. De lássuk csak, hogyan is megy itt ez? :)

Nos, első körben minden ingatlanba elvisznek egy kérdőívet. Személyesen, egy sárga, "Census" mellényes hölgy hozta el nekünk is a múlt héten, bevezette a kis lapjára, hogy a 6-os számba beadta, és hogy 4 (1 hím-, 3 nőnemű) egyénre számolhat majd körülbelül. Szigorúan nem lépte át a küszöbünket.

Lelkemre kötötte, hogy pont április 10-én este töltsük ki, se előbb, se később. Hogy miért is? Nos, mert a népszámlálás azt is hivatott eldönteni, hogy április 10-én este hányan, milyen emberek, hol és milyen célzattal tartózkodnak Írországban. Tehát a vendégeskedő külföldieket is beleveszik, de az éppen külföldön tartózkodó családtagokról is azért meg kell emlékezni, csak más oldalon. Tehát egy komplettnek tűnő lakossági struktúrát kívánnak ezzel meghatározni. No persze szomorú, de prózai ok az is, hogy április 10-ig simán meghalhat valaki egy családban, és ő már sajnos nem számít... Vagy akár születhet is egy gyerek, ki tudhatja :D (Na persze ezek közül nálunk egyik sem fog fennállni, de azért engedelmesen nem töltöttem még ki az iratot :) )

Bár azért a lapra rá kell írni a neveinket, a népszámlálás a törvény szerint anonim. Biztos hőzöngenek az "adatvédelmi-biztos" mániások, de itt valahogy nem merül fel senkiben, hogy kikerül ez alapján róla személy szerint bármi is.

Akárcsak Magyarországon, népszámlálás kötelező. Nincs kibúvó, az angol nemtudása sem jelenthet akadályt, számos nyelven letölthető a nyomtatvány - így magyarul is. Azért mi nem "magyarkodtunk", jólesz az "ócska" angol is, amit hozott a hölgy, persze... majd még nyomtatok is... :D

Amúgy a kérdések tényleg az "elvártak": milyen házban lakom, mennyiért, van-e munkám, kocsim, egészségem hogy szolgál, milyen viszonyban vannak az együttlakók (mármint nem az, hogy jóban vannak-e, hanem rokoni, egyéb kapcsolatra gondolnak :) - egyébként ez a legbonyolultabb része a kérdőívnek, párszor neki kellett futnom, mire leesett). Vannak szubjektív kérdések/válaszok is, pl. "milyen jól beszél angolul".

Már alig várom a jövő vasárnapot, amikor végre itthagyhatjuk első maradandó jelünket - mégha csak pár százezrelékkel is - néhány statisztikában :)

Ja, igen... április 10-e után pedig a "biztos" újból eljön és elviszi a papírokat.

Anonim módon!

(Csak le üssék visszafelé menet az adófizetők adataira szomjazó hordatagok! :DDD )

A bejegyzés trackback címe:

https://dublinizacio.blog.hu/api/trackback/id/tr152788887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása