Ma "nagykörutat" tartottunk, beugrottunk pár boltba. Tescoba rendszeresen járunk, szóval arról is van némi infonk. Úgy gondoltam, a mai nap eseményein keresztül miért is ne írhatnék az itteni "shop-kultúráról"... :)

Első megállónk Dun Laoghaire-ben az "Argos" nevű bolt volt. Ez lényegében egy "majdnem mindent megvehetsz" típusú hely. A konyhai eszközöktől a TV-n át a számítógépig szinte tényleg mindent. Hatalmas nyomtatott katalógusuk van, és természetesen neten is lehet rendelni. Házhoz ritkán szállítanak, csak bizonyos típusú termékeknél áll ez az opció rendelkezésre - leginkább el kell fáradni boltjaik egyikébe és a kiválasztott (vagy előrendelt) termékeket ott vehetjük át. Érdemes "lefoglalni" a cuccokat, mert valamikor tényleg nincs az adott telephelyen minden.
Ami érdekes és fontos még az Argosban, hogy a "telephely" lényegében egy raktár, kis ügyféltérrel. Nincsen kirakva hosszú polcokra a választék: pár akciós/új termék, ennyi. A "vásárlás" úgy történik, hogy odamegyek egy érintőképernyős terminálhoz, és vagy beírom a megrendelés számát (amit emailben és SMSben is elküldenek ingyen) - vagy a katalógus alapján bepötyögöm a termékkódokat. Ezután fizetek - én eddig csak kártyával fizettem, készpénzzel azt hiszem csak a főpultnál lehet - aztán a kis nyugtán megmondják, mi a számom, melyik pultnál fogják kiadni a cuccokat és várhatóan mikor.

A rendszer tökéletesen működik. Alig kell pár eladó, kell egy-két raktáros és ennyi. Persze azért megcsavarják az írek ezt is, mert az aktuálisan jelen lévő hölgy nem engedte, hogy én pötyögjem be a számomat, azt ő akarta valamiért.... persze mosolyogva, előzékenyen! Amikor pedig megjöttek a dobozok, amíg lepecsételte a nyugtát a pultos, addig megkért, hogy értékeljem a munkájukat egy kis terminálon. Mire végeztem, már vihettem is a dolgaimat...

Már nem először jártam itt, úgyhogy a "szokásos örömmel" távoztam.

Következő állomásunk az Ulster Bank volt. Igen, szombaton is vannak nyitvatartó fiókok (viszont összességében kevesebb fiók van, mint Magyarországon egy-egy banknak). Sor nem volt, és nem átallottam megint gyorsan végezni. :)

Ezután némi egzotikum következett - bementünk ugyanis a belvárosba a "magyar boltba" - alias Paprika Stores... :)
Az üzlet maga kicsi, de jó zsúfolt. Van minden, ami kellhet: kolbász, tejföl, csokik, fűszerek. Kicsit meghökkentő volt ennyi idő után az ismerős márkákkal zsúfolt polcokkal találkozni. A boltban természetesen magyarok az eladók és az éppen ott vásárló emberek is mind magyarok voltak - legközelebb megkérdezem, hogy mennyi "nem-magyar" jár oda :)

A termékfelhozatal elég vegyes amúgy - vannak dolgok, amiket simán meg lehet venni itteni boltban is (a fűszerek többségét is!), olcsóbban. Csipszet nem értem, miért árulnak - aki nem tud választani a szupermarketenkénti 2 sornyi "chips" közül, az megérdemli, hogy 3-szoros áron jusson "Chio"-hoz :)
Persze a kolbász, szalámi, túró "felbecsülhetetlen érték", de aranyáron is van. Szilvi pár perces nézelődés után vette észre, hogy "magyar társasjáték" is van, és "jéé, itt mindenki magyarul beszél" :D Az élet apró örömei :)

Vettünk túrós táskát, amit helyben sütnek - a Túró Rudit sem lehetett kihagyni - és végre találtam őrölt szegfűszeget, ami eddig hiánycikknek bizonyult. Készülve a télre, horogra akadt egy mézeskalács-, és egy forralt bor fűszerkeverék is. Pár apróság után a cérnametéltet is kipipálhattuk :) Érdekes módon egyik "sorstársunk" rengeteg fűszert vett, pedig hát azért ezek nagy többsége tényleg kapható itteni boltokban is. Bors, majoranna, tárkony mind van, és jobb áron is, máshol... dehát biztos mások a "hazai ízek" Kotányis csomagolásból :D

A vásárlóerő "sajnos" a megszokott volt. Nem mondom, hogy kiglancolva kell "bótba menni", de szinte mindenki tréningruhában volt - azért ez persze az írekre is jellemző néha, csak általában mondva öltözködnek igényesebben.

Vicces momentum volt, hogy cívódásunkra "válaszolt" egy honfitársunk, ilyet azért amúgy ritkán élünk át az írek között csacsogva: L.: "- Vehetünk túrót, de minek?" - Ismeretlen benyögte: "- Hogy csinálj neki túrós tésztát!" :DDD

Fizetés után bevágódtunk a kocsiba, megettük a túrós táskákat, aztán húztunk tovább a következő állomásunkra: a Cornelscourt-i "Dunnes Stores"-ba. Ez - ha jól tudom - a legnagyobb Dunnes errefelé. Már írtam erről a fajta boltról párszor, de azért pár érdekes dolgot még kiemelnék:

Nos: tele van eladóval. Nem kell várni, hajkurászni, ha kérdésünk van... ott vannak (egyébként ez szinten minden boltban így van). Segíteni úgy-ahogy tudnak... azért itt is volt már a "ha nem találják a polcon, akkor nincs" típusú válasz, de van, aki a raktárba is bekukkant, ha kell - és mind kérés nélkül elkísér a megfelelő polchoz.

Másik érdekesség: a ruha-, és háztartási osztályon a kassza (Pay Point) általában "középen" van. Ez azt jelenti tehát, hogy a kosarunkkal a bevásárlótér közepére megyünk, ott fizetünk, majd a szatyrokkal megpakolt kocsival a bolton keresztül kimegyünk. Nem a bejáratot "torlaszolják el" a kasszák. Valahogy ez a felépítés azt sugallná, hogy "szétlopják a szemüket" - de ezek szerint mégsincs így.

Amivel pedig szinte kivétel nélkül mindenhol találkoztunk: nem engednek hosszú sorba állni. Ha látják, hogy 3 ember "feltorlódott", jön az újabb kasszás, esetleg még kettő, és eloszlatják a "tömeget". Biztos vannak keményebb időszakok, de a Tescoban sem találkoztam még eddig háromnál több emberes sorral.

Nem szeretek összehasonlítgatni, de mégis mi mást tehetnék: a "ha nem tetszik valami, lehet menni máshová vásárolni" típusú attitűd itt nem divat. A vevőnek itt igaza van - de inkább ne is legyen lehetősége reklamálni... ha már magyarázkodni kell, akkor az már félig vesztes ügy. Itt nem a szolgáltató tesz szívességet azzal, hogy elfogadja a vásárló pénzét...

A bejegyzés trackback címe:

https://dublinizacio.blog.hu/api/trackback/id/tr143234975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása