Egy bőrönd

2011.02.07. 13:10

 Ahogy közeledik az idő, úgy tisztulnak le a dolgok. Most kerül előtérbe, mit is birtokol igazából az "ember", vagyis jelen esetben mi. Hiába van lakásunk (amelynek nagy része virtuálisan a banké), nem vihetjük magunkkal. Hiába van szép, nagyképernyős TV-nk, nem fér fel a repülőgépre. Egy kocsi most éppenhogy púp a háton. Hiába vannak bútoraink, hátra kell hagyni őket.

Azt mondják, az vagy, amit birtokolsz. Mik vagyunk hát? Egy bőröndnyi cucc, pár váltás ruha, egy számítógép vagy laptop? Egy nagyobb dossziényi irat a múltból? Pár fénykép, emléktárgyak, játékok?

Ennyik lennénk? Vagy még ezek sem? Ami itt van, ott is megvan. Az igazi szükségleteink napról-napra, esetleg hónapról-hónapra születnek: enni, inni kell, fedél kell a fejünk fölé, tiszta levegő, biztonságos környék, orvos, ha mégis elkap valami nyavalya, normális emberek körülöttünk. Néha úgy érzem, minden más csak sallang, "túlzó" kényelem.

Persze fontos a biztonság - mivel ez a világ sajnos sok szempontból veszélyes. Ahogy ürül ki a lakás, ahogy "szabadulunk meg" apró világunk miniatűr darabjaitól, egyre félelmetesebbé válik az eddig távoli külvilág... Közeledik a dátum, kirajzolódnak a képzeletbeli repülőút fantázia-részletei, és ezzel együtt elszáll az az illúzió, hogy a körülöttünk lévő (sajátnak mondott) világunk biztonságot nyújtott.

Mert a valóságban mindig is ugyanolyan sebezhetőek voltunk.

Szeretem hinni, hogy a világ és belé vetett hitünk által vagyunk "szerencsések". Azt viszont tudom, hogy határozottság nélkül nincs valódi eredmény. "Leap of faith" - mondják angolul. Sokféleképpen fordítják sok nyelvre - de a lényeg ugyanaz: kell egyfajta bizalom ahhoz, hogy megtegyük az első ugrást... a többi már csak következmény, amit okosan, jó reflexekkel picit befolyásolva a célunkhoz érünk.

"A tulajdon megköt, de biztonságot is ad" - kompromisszumként maradjon tehát két bőrönd fejenként, egy pénztárca - és a legfontosabb: önmagunk és a saját magunkba vetett bizalom. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://dublinizacio.blog.hu/api/trackback/id/tr222644276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása