GP

2011.04.01. 20:02

Bizonyára mindenki emlékszik a Magyarországon bevezetett, majd tüzes vassal, átkokkal és minden egyébbel kiűzetett vizitdíjra. 300Ft. Sokan vissza is kapták ezt a hatalmas összeget. Emlékezzünk erre az alábbi történet során.

Nos, újabb mérföldkő érkezett el a kis család életében, dublinizálódásunk következő állomása a "GP" (ejtsd: dzsípí) meglátogatása volt. A GP jelentése "General Practitioner", vagyis amolyan általános - "körzeti orvoshoz" hasonló - intézmény. Szerencsére semmi bajunk, dehát Szonjácskát illik "bejelenteni", megkérdezni, hogy mennek itt az oltások, kötelező vizsgálatok, ilyesmi. Na és kell egy igazoló papír is, hogy itt él a gyerek - a családi pótlékhoz.

Megkérdeztük Szilvi sulijában, kihez érdemes menni (és hol is van az illető - a neten szinte semmi info nincs...) - egyöntetűen "Dr. Desmond"-ot javasolták. Hát jó... :) (Kezdem megszokni ezt a vidéki feelinget: mindent megkérdezek fűtől-fától. Legutóbb egy parkolóőr szaladt be a legközelebbi boltba, hogy megkérdezze számunkra egy adott hely hollétét... hihetetlen volt...)

El is mentünk megnézni a rendelési időt, amiből tulajdonképpen "bejelentkezés" lett :) Orvosa és rendelője válogatja, de Dr. Desmond-hoz (ez a vezetékneve, amúgy nőnemű az illető) általában be kell jelentkezni előre. Szóval felvették a család adatait, adtak időpontot és az asszisztens közölte még, hogy személyenként a vizsgálat/konzultáció 65 Euro lesz, bár van családi kedvezmény, ha egyszerre megyünk. Öh.

Na, annyira nem ért váratlanul a helyzet, interneten és egyéb forrásokból már kitaláltam, mi itt a helyzet, ami nagyjából az alábbi:

Minden látogatás után "konzultációs díjat" kell fizetni, ennek mértékét orvosa válogatja, de nagyjából 50-70 Euro között van. Lehet igényelni un. "Medical Card"-ot (alacsony jövedelmű családoknak), ekkor bizonyos vizsgálatok ingyen vannak.
Vannak magánbiztosítók (évi 500-1000+ Euro közötti díjért), akik megtérítenek bizonyos számú látogatást ill. a költség egy részét - ha már megvannak a feltételek, akkor pár napon/héten belül utalnak.
Ezen kívül az ilyen jellegű dolgokat le is lehet írni az adóból is (már aki adózik...), össze kell gyűjteni a számlákat, benyújtani év végén az igénylőlapot és akkor visszautalják.
Ja, és ettől függetlenül kell fizetni az egészségügyi hozzájárulást...
Szóval nem mondok véleményt, lehet számolgatni, jó volt-e a vizitdíj, kinek hogy jobb a milyen minőségű ellátás, stb. Itt mindenesetre így működik ez.

Eljött a vizsgálati nap, elballagott a család a rendelőbe, ahol időpont ide vagy oda, de negyed órát így is eltöltöttünk a szolid kis váróban. Aztán "beözönlöttünk" a rendelőcskébe :)

A doktornő az elvárt csupa kedvesség volt. Elmondtuk a szituációt, ő megnézte az "oltási könyvet", elmondta a különbségeket (nem sok, hepatitis B ellenit is kapnak az itteni babák), meg azt, hogy 1 éves korban jön a következő szuri (akárcsak Magyarországon), amit ő fog beadni, ingyen. Csacsogtunk kicsit, amíg lekerültek a ruhák a piciről, aztán meghallgatta/megnézte/megmérte Szonját (jelentem minden rendben van vele, és persze ott a legjobb formáját hozta tüncibünciségből... :) ). Elmondta még, hogy regisztrálni kell a helyi "Health Centerben" egyfajta fejlettségi vizsgálat miatt, itt L-nek is regelni kell, az itteni kötelező méhnyakrák-szűrés miatt (na ezt mire megértettem, de sikerült! :) ). Elmondta még, hogy ebben a Centerben vannak amolyan "védőnők" is, vagyis akik tanácsokat tudnak adni mindenféle babás kérdésről, baba-mama összejöveteleket szerveznek, stb. (Ez a Health Center egyébként egy kis zsepkendőnyi ház, dehát ahogy a mondás is tartja: "Kis falunak kis health center!" :) )

A beszélgetés során szóba került mindenki, Szilvi jár-e suliba, neki megvannak-e az oltásai, van-e panaszunk, és simán rákérdezett a fogamzásgátlás kérdésére is! Külön öröm volt, hogy ő is felírhatja, ami kell, nem kell ezért nőgyógyászhoz menni.

Nos, bájcsevejünk után el is váltak útjaink és nagy boldogan fizethettük ki az 55 Eurot (igen, közben vagy lejjebb ment az ár, vagy én hallottam félre először... :) ), megkaptuk a számlát, minden heppi! :)

Összességében tehát megint egy pozitív élménnyel gazdagodtunk, bár én őszintén szólva erre számítottam - azért azt kezdem megszokni, hogy amiért itt fizetni kell, azért normális szolgáltatást kapok :)

És az is kedves volt a dokinénitől, hogy azt kívánta, ne sűrűn lássuk egymást :)

Így legyen...

Szerző: Zheran

Szólj hozzá!

Címkék: gp

A bejegyzés trackback címe:

https://dublinizacio.blog.hu/api/trackback/id/tr52791984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása